Szélkiáltó, mongol torok-ének, Mohácsi János és bábszínház. Mi köti őket össze?Egy Rozs Tamás nevű fantasztikus figura! 🙂

Miket érdemes tudni Rozs Tamásról? (már amit meg lehet tudni a neten – mert igazán zenélés közben ismeri meg őt az ember!)

„Alapvetően magyar-ének-zene szakos tanerő vagyok. Még a Janus Pannonius Tudományegyetemen végeztem 1986-ban. (…) Utána fölvettek jazz–ének tanszakra, a Zeneakadémiára. De már amikor a főiskolára jártam Pécsre, akkor tagja voltam a Szélkiáltó együttesnek, amivel 1983-ban Ki mit tud-ot is nyertünk (…). Az az igazság, hogy a jazz tanszak nekem nem igazán jött be, másfél év múlva ott hagytam, mert csak klasszikus jazzt tanultunk (…). Miután eljöttem a Zeneakadémiáról, még elvégeztem szakirányú továbbképzés keretében a művészetterápia szakot. Zeneterápiával foglalkoztam értelmi sérültekkel. Közben gimnáziumban is tanítottam. A Kaposvári Egyetemen pedig színészosztályoknak oktattam zenés mesterséget… több bábprodukcióhoz írtam zenét Szegeden, Egerben, Győrben és a Budapest Bábszínházban.” (Pepitamagazin)

Zenészként már hosszú évek óta működik közre Mohácsi János előadásaiban; az Örkény Színházban, a Katonában, a Nemzeti Színházban, Pécsett vagy például a Vígszínházban. 2015-ben a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSzT) díjat kapott a „Legjobb zene és hangzásvilág”-ért a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok című előadásával (rendező: Bérczes László).

S ha nekiszegezzük a kérdést, melyik zenei stílus a kedvence, ez a válasz:

„A minőségi világzene, amiben szervesül a dzsessz, a klasszikus és a népzene, s az egésznek van veleje, tartalma, lelkisége. Bach pedig: mindenekelőtt. (pecsma.hu)

Mit kell tudnunk még róla?
„Szívesen gyakorlom a mongol torok-éneket, amit egy Párizsban élő vietnámi mestertől tanultam. E sajátos énektechnika a mi keresztény-zsidó kultúrkörünkben kuriózum. A közönség szereti, rám pedig csodás élettani hatással van: harmóniát teremt a bensőm és a külvilág között. Előfordult már, hogy a Szélkiáltó és az Arco trió egy-egy dalába is beépítettem egy kicsit ebből a hangzásból.”

És most jöjjön a Tízpróba!

1) Föld, víz vagy levegő? Miért?
Víz – az élet hullámzása, simogat és haragos, titok-mély és ringató, áramló – a Tao szimbóluma…

2) Hány éves vagy lélekben?
33,5

3) Ha egy napra alakot válthatnál, kivé / mivé változnál legszívesebben?
Delfinné

4) Folytasd a 2016-os évre: Ha végre itt a nyár…
…irány a tenger, gyerekeim, zen-élés, táborok ifjakkal…

5) Legkedvesebb balatoni emléked / képed?
Fonyódliget – gyerekkoromból: a tesóimmal hatalmas vízi bohóckodás, majd ázás – iszkiri a vihar elől

6) Mióta vagy Összpróbás tanár?
Hát – érzésre mindig is, igazán tán 6-8 éve

7) Mi jut eszedbe az Összpróba táborról?
Kreatívság, nyitottság, szabadság, kultúra ereje, fölszabadultság…

8) Mikor és miért határoztál úgy, hogy zenész leszel?
Amikor dunai hajósként mindig a taton gitáRozTam

9) Mire vagy legbüszkébb mostanában?
Legutóbbi munkámra: a Töviskirály c. bábdarab zenéje élőjátékkal Szombathelyen http://meseboltbabszinhaz.hu/repertoar/toviskiraly

10) Ajánlj egy színházi előadást / táncelőadást / dalt / filmet / könyvet a jelenlegi és leendő Összpróbásoknak!
Mesél a bécsi erdő – Örkény Színház
http://www.orkenyszinhaz.hu/eloadasok/repertoar?view=szinlap&id=1202

Hozzászólás