A kezdetek

Az Összpróba története valamikor 1995 nyarán kezdődött. Nagy Viktor még a Színművészeti Egyetem színész hallgatójaként egy nagy múlttal rendelkező nyári nyelvtáborban azt a feladatot vállalta, hogy kiegészítő foglalkozásként általános és középiskolás fiatalokkal közösen “színházat” játsszon. A gyerekek intenzív nyelvtanulás céljából jelentkeztek a táborba, így csak a legelszántabbak vettek részt a délutáni és “titkos” éjszakai próbákon. Egy turnus 12 napja alatt, egy olyan produkció létrehozásán dolgoztak a diákok, amit az utolsó napon bemutattak a 250 táborlakónak.

A nyelvtáborokat szervező People Team Alapítvánnyal együttműködve egészen 2002-ig az ország különböző városaiban (Kőszeg, Tata, Eger) összpróbázhattak a vállalkozó szellemű diákok. Előfordult, hogy egy nyáron négy turnusban (azaz 48 nap alatt) több mint ezer gyerek találkozhatott vagy akár részese is lehetett a színjátszó foglalkozásoknak.

És megszületett az Összpróba…

Az Összpróba Alapítványt pedagógusok és színházi szakemberek közösen segítették életre 2003 tavaszán Nagy Viktor kuratóriumi elnökletével. Ez a különös szövetség összefogott, hogy egészen más oldaláról ismertesse meg a színházat a fiatalokkal. De nem csak a színházat, az egész program egy nagy önismereti játékká vált. A gyerekek lelkesedése megerősítette azt az elképzelésünket, hogy 2003-ban önálló foglalkozásként indítsuk útjára a színjátszást a tábor életében. 2003-ban, azok a visszatérő diákjaink, akik évekkel korábban általános iskolás korukban a nyelvtanulás mellett ismerkedtek a színházművészettel, már ebben a szezonban a következő évi színművészeti egyetemi felvételire készültek és így hallgatták a táborban Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás, Babarczy László, Léner Péter, Molnár Piroska, Lázár Kati, Pogány Judit segítő szavait egy-egy összpróba után.

A 2004. évi tábor helyszíne a tatai József Attila Kollégium volt, próba- és előadáshelyszíneinek pedig a kollégium Kápolnája és Színházterme adott otthont. A támogatások sajnos nem adtak lehetőséget arra, hogy több színházi szakembert hívjunk meg. Így a korábbi évekhez hasonlóan, színházrendező, zenész és koreográfus kollégákkal dolgoztunk együtt, viszont a tanórák összetételében igyekeztünk megvalósítani azt, hogy a szélesebb értelemben vett színházi életet ismertessük meg a gyerekekkel, találkozhattak többféle zenei stílussal, esztétikai, formatani foglalkozáson vettek részt.

Az Összpróba Alapítvány 2004-ben a táborral egy időben, egy kisebb színházi fesztivált is rendezett Tatán. A táborlakó gyerekek láthatták, hogyan dolgoznak színpadon a példaképeik. A budapesti Katona József Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásait a környék lakói is megtekinthették. A fesztivált komoly érdeklődés kísérte, a helyi és környékbeli ifjúság körében pedig kifejezetten sikeresek voltak a fiatal magyar rendezők filmjeiből tartott vetítéseink is.

Az eltelt 10 év tapasztalatával 2004 őszén született a gondolat: a művészeti tábornak és az alkotóközösség elképzeléseinek megvalósításához elengedhetetlen egy állandó és így sok szempontból tervezhetőbb helyszín felkutatása. 2005. nyarán egy teljes hónapig tartó ifjúsági összművészeti táborunkkal vettük “birtokba” Balatonföldvárt. A táborban immár a színházművészet rejtelmei mellett a gyerekek betekinthettek a film és a látványtervezés világába. Kisfilmet írtak, forgattak, filmvágást tanultak, a színjátszók előadásaihoz díszletet terveztek, építettek. Földváron az összpróbás táborozók próbáltak a művelődési házban, a szabadtéri színpadon, forgattak a Balaton parton, a kikötőben. A szállásunk a múlt század elején épült, szépen felújított Bendegúz Panzióban volt, de valójában “belaktuk” az egész várost az elkövetkező évek alatt.

Az Összpróba Alapítvány jelene

 Az Összpróba Tábor színházi, filmes, táncos és zene foglalkozásaival 2016. nyarán új otthonra talált Balatonbogláron. A több mint 10 év tapasztalatából kidolgoztuk egy új nyári táborstruktúra lehetőségét.

Alapítványunk célkitűzései között szerepel, hogy összefogja országunk általános és középiskolás diákjainak azon részét, akik érdeklődnek a színház-, zene-, tánc- és képzőművészet iránt. Munkánk nem ér véget egy-egy nyári tábor utolsó napjával, és erre a misszióra a 2017-es évtől még nagyobb hangsúlyt fektetünk tehetséggondozó programok indításával. Szeretnénk, hogy az Összpróba Tábor ne csak egy múló nyári élmény maradjon a táborozók szívében.