Táncművész, koreográfus, táncterapeuta – kicsoda is Baranyai Balázs? Igazán csak a táborban ismerheted majd meg, de azért néhány fontos dolgot elárulunk róla! 🙂

Baranyai Balázs táncművész, koreográfus, táncterapeuta Pécs városából indult, 8 éves korában kezdett táncolni tanulni, először néptáncolt. Felcseperedve elvégezte a Táncművészeti Főiskolát. Az iskolák befejezése után Olaszországban kezdte professzionális tánckarrierét az EgriBianco Danza társulatában, majd Franciaországban a lyoni Opera tagjaként. Később a Ballet d’Europe táncosaként 4 évig dolgozott nemzetközi szinten elismert koreográfusokkal. (Nacho Duato, Mats Ekk, Jorma Uotinen, Lionel Hoch, Angelin Preljocaj). Magyarországra való visszatérése után Frenák Pál Társulatában folytatta a munkát, majd a PR-Evolution társulat tagja lett. 2015 óta a Rijekai Nemzeti Színház Balett Tagozatának igazgatója.

Pillanatok – gondolatok
„Kissrácként hiperaktív gyerek voltam. Szüleimnek rágtam a fülét, hogy járhassak karatézni, dzsúdózni vagy valami hasonló. A futball is egészen jól ment, bevettek az ifiválogatottba. Pedagógus felmenőim úgy gondolták: rendben, mozogj, ha ennyire szükséged van rá, de lehetőség szerint annak legyen valami köze a kultúrához. Nyolcéves fejjel nem igazán értettem, mit is jelent ez, de ma már nagyon hálás vagyok érte. Így lettem először néptáncos. Rengeteget jártunk az országban az előadásokkal. Hihetetlen jó volt. Imádtam az új helyeket, a társaságot. Szinte szívtam magamba a látottakat és az átélt élményeket.”

„A tánc az életem része, ezt csinálom 8 éves korom óta. Olyan, mint enni vagy inni, nem tudok nélküle élni, a tánc a legjobb barátom, a szerelmem, a családom, az életstílusom, a mozgás olyan, mint a lélegzetvétel vagy az alvás. Szükségem van rá. Ezzel fejezem ki magam.”

„A klasszikus balett hatalmas alázatra tanított meg, de rengeteg kollégám és én magam is, sokszor sérültem meg a professzionális karrierem alatt, ezért kezdtem el foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy vajon ez miért is fordul elő ilyen gyakran? A választ hamar megkaptam, amikor elkezdtem meditálni és megismerni, elfogadni önmagamat. Ez indította el bennem azt a folyamatot, hogy másokkal – mozgáskorlátozotakkal, civil emberekkel, amatőrökkel és professzionális táncosokkal is – megosszam az általam kifejlesztett mozgásterápiát. A terápia lényege, hogy visszataláljunk a gyökereinkhez, elfogadjuk önmagunkat és a környezetünket, megismerjük a testünkben rejlő és visszafojtott lehetőségeket. A bennünk rejlő energiáknak új kapukat nyissunk, és így eljussunk az igazi önmagunkhoz. Több éves tapasztalat, külföldön és itthon szerzett visszajelzések alapján, hogy az önmegtalálás a mozgáson keresztül meghozza a lelki és testi békét.”

És most jöjjön a Tízpróba!

1) Föld, víz vagy levegő? Miért?
Levegő. Ahhoz, hogy alkotni, koreografálni tudjak, el kell rugaszkodnom a valóságtól, és lebegnem az ismeretlenben, hogy a varázslat megszülessen.

2) Hány éves vagy lélekben?
35 éves

3) Ha egy napra alakot válthatnál, kivé / mivé változnál legszívesebben?
Buddhista szerzetessé

4) Folytasd a 2016-os évre: Ha végre itt a nyár…
Akkor Összpróba Tábor 😉

5) Legkedvesebb balatoni emléked / képed?
Az első csók az életemben a lánnyal, akibe szerelmes voltam gyerekként.

6) Mióta vagy Összpróbás tanár?
3 éve

7) Mi jut eszedbe az Összpróba táborról?
A kreatív időtöltés és hihetetlen jó szakemberek. A fergeteges és minőségi produkciók a tábor végén. Amikor vége a tábornak, már várom a következőt.

8) Mikor és miért határoztál úgy, hogy koreográfus leszel?
A tánc és koreografálás, mindig egy menekülés volt a valóságból egy olyan világba, amiben szívesebben élek. Ez az én elképzelt világom. Egy kis varázs és némi őrület.

9) Mire vagy legbüszkébb mostanában?
A feleségemre és a kislányomra.

10) Ajánlj egy színházi előadást / táncelőadást / dalt / filmet / könyvet a jelenlegi és leendő Összpróbásoknak!
Világok arca: Baraka. Időtlen film és nagyon elgondolkodtató

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s