Mester Dávid
Zeneszerző, zongorista, zenei vezető, korrepetitor

 

Gyerekként gyűlölte a zongoraórákat, csak később kezdte megérteni és élvezni a zenét. Onnantól egyértelmű volt, hogy a Zeneakadémiára vezet az útja. Nagy dilemma volt számára a felvételin, hogy melyik szakot válassza: a zongorát, vagy az alkalmazott zeneszerzést.

Pontosan miért kezdett el jobban vonzani az alkalmazott zeneszerzés, mint a zongorista vagy koncertzeneszerzői lét?
MD: A tapasztalat azt mutatja, hogy egy alkalmazott zeneszerző jobban el tud kelni, mint egy koncertzeneszerző. Nálam egyébként általában úgy van, hogy sosem az érdekel, amit éppen csinálnom kellene. Emiatt az egyetem első másfél évében egyáltalán nem is vonzott be a színház, de persze jártam próbafolyamatokat nézni kötelező jelleggel, ez a képzés ugyanis közös a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. És akkor, mivel a színháznak kellett volna érdekelnie, folyamatosan írtam a kortárs zenei darabokat, amikben azért mindig volt valamennyi konzervativizmus. Nem azt mondom, hogy most nem írnék koncertdarabot, de valószínűleg lenne bennem valamiféle görcs, mert már másfél éve nem csináltam ilyen típusú munkát. Egészen pontosan a diplomám óta, akkor írtam egy egyfelvonásos operát Örkény Macskajátékából.

Hogy kerültél a Vígszínházhoz?
MD: Ez abszolút a Színművészetinek köszönhető. Az első félévben kaptunk verseket, amiket bizonyos színészek választottak ki, de azt nem tudtuk, hogy melyik vers melyik színészhez tartozik. Az a vers, amit én kinéztem, Ember Márkhoz tartozott, így abban a félévben neki írtam sanzont, amit szeretett is, jóba is lettünk. Aztán kért egy másik dalt tőlem, majd néma csönd. Semmi. És akkor 2016 januárjában szólt nekem, hogy a Vígnél van gyakorlaton, és keresni fognak engem, mert be kellene ugranom zongorázni a Jó estét nyár, jó estét szerelembe. Ez nagyon jól sült el, elhívtak még a Földrengés Londonbanra is. Utána persze nem tudtam, hogy mi lesz, hogy vajon csak beugró voltam, vagy kellek-e hosszú távon is a színháznak. Nyár végén érkezett a következő telefon, hogy Eszenyi Enikő Kapás Dezső novelláiból fog forgatni, és ehhez szeretne felkérni zeneszerzőknek. Ezek a dolgok aztán egymásba forogtak, és így bekerültem a színházba is. Valójában Enikő mellett tanultam meg a tényleges színházi zeneszerzést, hiszen nagyon fontosnak tartja a fiatalok támogatását, így én is egyre nagyobb lehetőségeket kaptam tőle, ennek eredményeként pedig több pesti színháznál is kipróbálhattam már magam.

Forrás: est.hu
Teljes interjú itt!

Ismerd meg még jobban Dávidot:
ÖSSZPRÓBA – 10 PRÓBA
„Hát pukkadjanak!” – interjú

Színházi munkái:
Háború és béke – Vígszínház
A nagy Gatsby – Vígszínház
Liliom – Vígszínház
Kozmikus magány – Vígszínház
Lulu – Kolozsvári Állami Magyar Színház
A diktátor – Vígszínház

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s