„Mindent energiából tolni, tolni, tolni”

images_28357

„Zoltán Áron rendező és búvár és bohóc és bűvész és költő és katona és feltaláló és tudós és rakétás”

Mennyire volt egyértelmű választás, hogy színész lesz önből?

Zoltán Áron: Művészeti általános iskolába jártam, ahol megismerkedtem több művészeti ággal is, de utána reálgimnáziumba mentem. Közben persze tanultam zenét, zenekaroztam, színjátszóztam. Amikor eljött a pályaválasztás ideje, előkerült egy cetli. Én csináltam magamnak kiskoromban: egy személyi igazolvány volt. Felsoroltam rajta, ki mindenki vagyok. Szó szerint idézem: „Zoltán Áron rendező és búvár és bohóc és bűvész és költő és katona és feltaláló és tudós és rakétás”. Kis paragrafusjeleket nyomtattam rá írógéppel, hogy még hivatalosabb, komolyabb legyen. Talán csak színészként lehet az emberből ennyi minden. Így lett, hogy a Színműre felvételiztem. Négy hónapon keresztül csak a felvételire való készülés létezett számomra, egész napok a könyvtárban versek és monológok után kutatva, utána pedig napi tízszer, hússzor végig mindegyiken. A legfontosabb az volt, hogy mind valami újat mondjon rólam. Azok közé a szerencsések közé tartozom, akiket elsőre felvettek.

Újat mondjon – saját magának is? Mennyire biztos abban, hogy tudja: kicsoda?

Zoltán Áron: Ez a tudás a személyiséggel együtt folyamatosan formálódik. Az egyetemi képzésnek is ez volt a legfontosabb része: megérteni önmagunkat annyira, hogy pontosan tudjuk, mit jelentünk a színpadon, és el tudjunk kezdeni játszani a saját jelenségünkkel. Mert bármilyen szerepet kapok, a legfontosabb az elemzés után az, hogy miért én játszom el, mitől leszek én speciális és megismételhetetlen, miért érdemes az én előadásomban megnézni? Erről szólt az egyetem – kőkemény négy év volt. Bevallom, az elején borzasztóan nehezen éltem meg.

Miért?

Zoltán Áron: Nem voltak formai tapasztalataim, nem tudtam színházra fogalmazni a gondolataimat. Túl sok gondolatom született titokban. Ez hátrány lehet. Mert az elején robbanni kell. Sokat csapongani és mindent energiából tolni, tolni, tolni.

Mire kell ez a lendület? Min segít át?

Zoltán Áron: A kezdő színész erénye, hogy nagyon sok energiája van, és imád játszani. Magasabb lángon ég, mert még nincsenek „bevált trükkjei”, mindent azonnal ki kell próbálnia.

Forrás: boon.hu
Teljes interjú itt!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s