II. TANTERMI SZÍNHÁZI SZEMLE

Tantermi Színházi Szemlét rendeznek 2012. május 3. és 5. között a MU Színházban és a közelében lévő iskolában. A háromnapos rendezvényen többek között a Nézőművészeti Kft., a Szputnyik Hajózási Társaság, a Krétakör, a Maladype és a Szkéné Színház mutatkozik be az iskolai közegre szabott produkciókkal. A szemlén az Összpróba Alapítvány a Karinthy Frigyes írásai alapján készült, Nagy Viktor által előadott “Énke” című előadással képviselte magát.

A FÜGE Produkció a tavalyi Tantermi Színházi Szemle sikere után az idén is pályázatot írt ki olyan projektek, előadások támogatására, amelyek alkalmasak arra, hogy iskolai közegben szólítsák meg a középiskolás diákokat.

A pályázat során előnyt élveztek azok a független színházi területen dolgozó alkotók, akik vidéken és hátrányos helyzetű közösségekben hozzák létre kis költségvetésű, utaztatható projektjüket. Fontosnak tartották továbbá, hogy a színházi előadások létrehozásakor külső szakembert, illetve drámapedagógust is bevonjanak az alkotói folyamatba.

A 136 beérkezett pályázatot szakmai kuratórium – Zsótér Sándor rendező, tanár, Kaposi László drámapedagógus, V. Sárközi Angéla tanár, Deme László színikritikus – bírálta el. A Tantermi Színházi Szemlét a MU Színházban és a szomszédságában lévő Lágymányosi Bárdos Lajos Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban tartják, ezeken a helyszíneken láthatja a közönség a zsűri által kiválasztott 20 előadást.

A szemle programjában többek között a Nézőművészeti Kft., a Szputnyik Hajózási Társaság, a Krétakör, a Kerekasztal Társulás, az Összpróba Alapítvány, a Nyitott Kör, az Utcaszínház, a Manna, a Káva, a Maladype Színház, a Szabad Kurzus, a Szkéné Színház és a Soltis Lajos Színház előadásaival, foglalkozásaival, illetve prezentációival találkozhatnak az érdeklődők.

A mustrán dől majd el, mely pályázók részesülhetnek támogatásban, hogy előadásukat minél több iskolába eljuttathassák. A produkciók között – a Polgár Krisztina Emlékalap jóvoltából – összesen 20 millió forintot osztanak szét.

A szemle alkalmat teremt arra, hogy ennek a Magyarországon egyelőre kevéssé ismert színházi irányzatnak a legjelesebb képviselői bemutatkozhassanak a szélesebb nyilvánosság előtt.

Forrás: Kultúra.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s