MOHÁCSI ISTVÁN-FÉLE “CSELEKMÉNYKURZUS”

2012. május 5-én, szombaton 9 és délután 5 óra között a Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum utca 7., Telefon: (+36 1) 338-3166), az 5K Központ termében tart kurzust Mohácsi István író, dramaturg.

Mohácsi István “Francia rúdugrás” című darabját az Összpróba Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő Kultkikötő Fesztivál is műsorára tűzte,  az említett előadás a szerző rendezésében a Balatonföldvári Szabadtári Színházban lesz látható 2012. augusztusában.

Mohácsi a jelentkezőknek két piciny feladatot ad, illetve a különösen szorgalmas diákoknak előszorgalmi feladatot is javasol. Egy: elolvasni Csiky Gergely: “Buborékok” című drámáját. Alternatív megoldás: megnézni dvd-n a Nemzeti Színház előadását (rendezte: Jordán Tamás). Kettő: elolvasni azt a darabot, ami a drámából Kecskeméten lett, a szöveg letölthető innen.

Aki még nem látott a Mohácsi fivérektől előadást, annak ajánlott, hogy inkább nézze meg a darabot Kecskeméten – az időpontok itt találhatók.

Az eredeti darab olvasása, illetve az átirat olvasása/nézése Mohácsi István szerint igen fontos lesz, mert technikát tanít, nem pedig elméletet, és azt valamin keresztül lehet bemutatni. A jelentkezők számára szorgalmi feladat, hogy miután a jelentkező, leendő diák elolvasta az eredeti “Buborékokat” és mielőtt elolvasná vagy megnézné az átiratot, írjon róla pár sort, kiemelve ezeket:

– Tetszett/nem tetszett, és miért? Mi tetszett, mi nem tetszett benne?
– Melyik szálat/szereplőt kéne/lehetne kihúzni vagy megerősíteni? Esetleg az is, hogy hogyan, ha van rá ötlet.

Esetleg az előadás megtekintése után is érdemes írni pár sort arról, hogy 1) mik változtak, 2) miért?

Az első feladat csupán elmélyíti a darabot, otthonosabban lehet mozogni benne, és jobban lehet figyelni a különbségekre. A második feladatnál a lehetséges miért a legfontosabb: vajon miért csinálták a Mohácsi fivérek azt, amit.

Érdemes azt is leírni, hogy mi tetszett az előadásban/az olvasott darabban, és mi nem.

Az 5K Központ íróiskolásai, valamint JAK-tagok és FISZ-tagok számára a kurzus 50%-os kedvezménnyel látogatható. A kurzus ára 20.000 forint + áfa, azaz 25400 forint. Az 5K Központ kurzusai esetében a részvételi díjat az 5K Központ Kft. CIB Banknál vezetett 10700691-66762614-51100005 számú bankszámlájára kell utalni, illetve lehetőség van csekken, vagy személyesen befizetni. Befizetési határidő: 2012. május 3.

Forrás: 7ora7.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s