MOHÁCSI JÁNOS ÚJ RENDEZÉSE A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

2011. február 25-én mutatják be a Nemzeti Színházban Mohácsi JánosKovács MártonMohácsi István Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című színdarabját. Mohácsi János rendező, aki az Összpróba Alapítvány legutóbbi felnőtt táborának vendégelőadója volt, már a múlt nyáron beszámolt az alábbi, valós esemény ihlette színdarab megrendezésének tervéről.

1946-ban Lovasberényben a búcsú napján helyi fiatalok előadták a János Vitézt. Az előadást részeg orosz katonák zavarták meg, akik kötekedni kezdtek, helyet akartak az első sorban és zaklatták a lányokat. Nagy verekedés tört ki, a közönség és a szereplők együtt ütötték a katonákat a jelmezhez használt kardokat is felhasználva. Az oroszok véres fejjel vonultak vissza. Már másnap megkezdődött a megtorlás. A falu rendőrfőnökét, jegyzőjét és még három szereplőt – köztük a János Vitézt alakító fiatalembert is – szibériai munkatáborba deportálták. Hárman visszatértek az 50-es években, ketten meghaltak Oroszországban.

Mong Attila, díjnyertes újságíró „János vitéz a Gulagon” című könyve az oknyomozó újságírás eszközeivel tárja fel az eseményeket. Ez persze csak a kiindulópontja a színdarabnak, melyet a Mohácsi testvérek az „56 06 / őrült lélek, vert hadak” című előadásukhoz hasonlóan, a rájuk oly jellemző egyedi történetszövéssel dolgoztak fel. A darabról a Nemzeti Színház honlapján további információk olvashatók.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s