Pályázatunk nem csak az iskolákra terjed ki, hanem az oviskora is. Náluk is elkezdtük havi szakköreinket szeptemberben. Ősszel sok izgalmas dolgot csináltak ők is. Ilyenkor az ember azt kívánja bárcsak én is gyerek lehetnék még és élvezhetném a felhőtlen játékot 🙂

Na de kukkantsunk be az óvodai foglalkozások világába és fájdítsuk még egy kicsit a szívünket.

SZEPTEMBER
Kommunikációs nap

Az óvodás gyerekek még nem látják reálisan a körülöttük lévő világot, így a kommunikáció és a nonverbális kommunikációjuk is vagy teljesen elnagyolt, vagy elvesznek a részletekben. Ezt szem előtt tartva olyan játékokat válogattam, melyek a minél pontosabb megfigyelést, vagy akár a pontos megfogalmazást is szükségessé tették.
Elsőként mindenki úgy mutatta be magát, hogy közben kapcsol hozzá egy rá jellemző mozdulatot (Pl. labdarúgás, balett, kalapálás). Ez a feladat segít, hogy mindenki önmagát meg tudja határozni, és az érdeklődési körét.

Ezután a megfigyelést fejlesztettük – az általam mutatott mozdulatok utánzásával egy esőerdei vihart varázsoltunk a csoportszobába. A megfigyelésünk témája az egyének külleme, megjelenése lett – 1-1 gyermeket megfigyeltünk, majd a gyermek elvonult, és 3 dolgot megváltoztatott a kinézetén. A gyerekeknek meg kellett mondani, hogy mi volt a változás.
A gyermeki mozgás került ezután előtérbe. Sétáltak a gyerekek körbe, és az általam adott utasítások során fel, le, vagy egymás szemébe kellett nézni. Akik összenéztek, azok kiestek a játékból.

A záró feladat az elbújás-láthatóság volt. Tornaernyő alá bújt 4-5 gyerek. Az ernyőt fel-le húztuk, közben énekeltünk, és a föld felé húzáskor a gyerekek teljesen eltűntek. Bizalmi játék is volt ez, hisz csak remélhették, hogy az ernyő fel is fog emelkedni.

OKTÓBER
Zenélés

A gyerekek lételeme a játék. Ebből kiindulva olyan játékok kerültek előtérbe ezen a foglalkozáson, ahol a gyermekjáték-dalok, a dramatizálás, a közös zenekar alapítása mind-mind hatékonyan fejleszti a közösség megerősödését. Az énekes játékok, a mondókák megismertetik a gyerekeket az együtt éneklés, zenélés örömével. Ebben a helyzetben tapasztalják meg a közösség szabályait, tanulnak meg alkalmazkodni, gyakorolhatják a türelmet.
Az ősz kedvenc állata a süni. Gryllus Vilmos Szúrós gombóc című dala lehetőséget adott egy őszi kert megjelenítéséhez, melyben a gyerekek felváltva süni, virág, bokor, kerítés lehettek. Közösen kellett eldönteniük, ki milyen szerepbe fog bújni. Ezután a körülöttünk lévő csendet és zajokat figyeltük – a kinti gyerekek hangja, az utcai forgalom min-mind informatív a gyerekek számára.

Természetesen ebben a korban az aktív hangszeres zenélés a leginkább ösztönző, mely szintén a foglalkozások részét képezte. Lehetőségük volt többféle hangszert kipróbálni, majd a csere során a saját érdekeiket szem előtt tartva megszervezni a hangszercserét. Nagyon hatékony, a figyelmet is fejlesztő karmesteres játék zárta a foglalkozást.

NOVEMBER
Állati próbatétel

A gyermeki léthez szervesen kapcsolódik a környezettel való kapcsolat. Az időjárás, az évszakok, az állatok is a gyermeki játék részei. Ezt a témát felhasználva olyan játékokra, feladatokra volt lehetőség, melyek szintén nagyon informatívak. Az állati kommunikációt, mozgást, a testtartást hozta előtérbe az állatos Activity – 1-1 gyerek látta az állat képét, és hangjával, mozdulataival kellett megjelenítenie az állatra leginkább jellemző tulajdonságot. Ezután az állati mozgást mindenki egy rendőrkutya-kiképzőben kipróbálhatta, hisz egy rövid, 4 feladatból álló mozgásos pályán kellett a feladatokat az össze kutyának egymás után elvégeznie.

 

Oda kellet tehát egymásra figyelniük. A gyerek a tapasztalataik bevésését sok esetben tapintás útján érik el, így a foglalkozás második felében zsenília szál, pamacs, és mozgószem segítségével a foglalkozás során megemlített állatok létrehozására volt lehetőségük úgy, hogy közben folyamatos kommunikációra volt szükség az agyagok, és az eszközök használata során.

Télen is találkozunk még, meg tavasszal meg nyáron is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s