Székely derbi címmel forgatott dokumentumfilmet Nagy Viktor Oszkár, amely most szombaton, július 15-én 14.15-től debütál a Duna Worldön. A csíkpálfalvai szekérhajtó verseny apropóján giccsmentes, de szeretettel árnyalt képet kapunk az ott élők mindennapjairól. A rendezővel készült interjúból nemcsak azt tudjuk meg, hogy megtapasztalta-e a bőrén a székely humort és mennyire értette a helyi dialektust, de azt is, hogy a főszereplők mit szóltak a kész filmhez.

– A film egyik nagy erőssége az akkor tizenöt éves főszereplő fiú, Ferencz Dávid. Miért esett épp rá a választásod?

– Ez egy hosszú folyamat volt. Az volt a legnagyobb nehézsége a filmnek, hogy megtaláljuk, mi legyen a vezérfonal. Egyrészt adott volt a verseny, ami a történet ívét megadja, másrészt viszont túl akartunk lépni azon, hogy magazinműsor-szerűen ezt csak egyszerűen bemutassuk. Mindenáron akartunk valami mást keresni, ami több, ami mélyebb, ami fontosabb. Próbáltunk bejutni a kertekbe, házakba, hogy kicsit jobban megismerjük az ott élő embereket – akik azért nem voltak ismeretlenek épp az előző filmem miatt, amit a szomszéd településen forgattunk, és Dávid volt a legizgalmasabb a szereplők közül. A fiatalsága okán is, a gyerek és felnőtt lét határán állt, neki nagy eseménynek számított a derbi. Másrészt a nagybátyjához, Zolihoz való viszonya különleges volt. Erre igazán lehetett építeni, volt benne szépség. Nagyon szeretetteljes kapcsolatban élnek, de azért tudják egymást osztani is, aminek megvolt a maga filmes kisugárzása. Zoliban pedig van versenyszellem, bizonyítási vágy, ez is fontos volt, hogy ott volt bennük a tűz, a szenvedély. Nagyon megszerettem őket.

– Ők nevezték el derbinek, vagy ti találtátok ki a kifejezést a film címéhez? Mert a derbi ugye egy fontos lóversenyfajtát jelent, nem fogathajtást.

– Már amikor beadtuk a szinopszist, már akkor székely derbinek hívtuk. Ezt mi találtuk ki, ők sosem használták ezt a kifejezést.

– Hogyan fogadták a helyiek, hogy filmeznétek a versenyről?

– Az előző film miatt már ismertem a helyi viszonyokat, nem kellett kérlelnünk, hogy forgathassunk, kopogtatni az ajtókon. Házról házra lehetett menni, feltérképezni a versenyzőket és hogy kinek van köze ehhez a versenyhez. Ferencz Levente például a verseny megálmodója, fő szervezője, versenybírója – természetesen ő is szerepel a filmben. Csíkcsomortán, Csíkpálfalva és Csíkdelne egyébként szorosan összetartozik, szinte egy falu, egy polgármester van, de azért persze megvannak a szokásos féltékenységek, rivalizálások is.

A nehézséget inkább az jelentette, hogy időt találjunk, hogy valamit tervszerűen csináljunk. Egyeztettünk valamit, és az élet felülírta, ezért sokszor kellett improvizálnunk. Rohanni kellett az események után. Ezeknek az embereknek megvan a napi munkája, ami mellett szinte mindannyian tartanak állatokat, és mindenkinek van földje. Ez azt jelenti, hogy mielőtt elmennének dolgozni – még hajnali négytől –, illetve a hivatalos munkájuk végeztével este még jó pár órát dolgoznak: etetés, kihajtás, behajtás, pityókaszedés, minden, ami a földdel és az állattal kapcsolatos. Folyamatos munkával telik a napjuk hajnaltól késő estig, nincs pihenő, nincs nyaralás. Bár ez is változik, mert a fiatalok többsége már nem akar földet művelni, gazdálkodni, de sokan, miután szerencsét próbálnak a városban, később mégis visszatérnek, és folytatják. És a székely embereknél tényleg az van: ha azt mondja, mindjárt átszalad hozzád egy perc múlva, lehet, hogy egy hét múlva látod csak.

De viccelődtek is velünk. Például sokat forgattunk szekérhátsón, egy palló volt keresztbe téve, az egyik oldalon az operatőr ült, a másikon én. Aztán egy fiú, Bíró Levente szólt az operatőrnek, hogy álljon fel, én meg a deszkával leborultam a mocsárba…

Forrás: mediatanacs.blog.hu
2017

Teljes interjú itt!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s