Tárnoki Márkkal még 2013-ban készített interjút a FélOnline. Ebből sok mindent megtudhatunk az ifjú rendező szakos hallgatóról 🙂 A tízpróbából meg még többet 🙂

„Győrben voltam diákszínjátszó. Ebben a városban több műhelyben is megfordultam: Gráciásként kezdtem 12 éves koromban, majd a KIMI győri tagozatán is működtem. Később a Révai Miklós Gimnázium tanulójaként az ottani diákszínjátszásban is volt szerepem…  a Tűzgolyó csoportban felkínáltak egy lehetőséget, melynek során társrendezőként dolgozhattam egy éven keresztül. Az előadás bizonyos részeit én rendezhettem. Akkor már nem játszottam. A rá következő évben pedig megkérdezték, hogy vállalom-e a csoport további vezetését. Vállaltam.”

Budapestre kerülve létrehozták közösen a Fejlesztés Alatt Q (FAQ) Társulatot.

„Utolsó győri évünkben a Tűzgolyóval Paul Foster I. Erzsébetét csináltunk, amit nagyon szerettünk, és jó visszajelzések is jöttek róla, a csoport érezhetően dinamikus volt. Emellett az, hogy játszóból rendezővé lettem, progresszív helyzet volt, és rengeteg izgalmas szituációt szült, adott a csoportnak egy lendületet, amit mi is éreztünk. Így szinte magától értetődő volt, hogy maradjunk együtt Pesten is, ráadásul a csoportból mindenki akkor érettségizett, és többségünk a fővárosban szándékozott továbbtanulni. Ezután volt Pesten másfél-két évünk, amikor úgy működtünk, mint egy diákszínjátszó csoport. Érdekes volt, hogy mindenkinek teljesen megváltozott az élete, és így mint egy sziget működtünk egymás számára. A heti egy találkozás biztos pont tudott lenni az életünkben. A benyomásokat, amik minket értek a megváltozott világból, itt fel tudtuk dolgozni, vagy le tudtuk mérni…  Közösséget találtam magamnak. Olyan közösséget, amiben a leginkább tudtam magamnak tetszeni. Olyan emberek közé kerültem, akik között őszinte, „gátlástalan” tudtam lenni, ez tetszett, jól éreztem magam. És nagyon hasznos volt. Jó tükröt tartott elém. Tényleg éreztem a pedagógia hatását saját magamon, másrészt pedig rengeteg mindenre megtanított: például közösségben való működésre. És ezt nagyon szerettem… Közösségi színházat szeretnénk csinálni. Azt szeretjük, ha az alkotófolyamat során közös gondolkodás történik, és a folyamat szülte problémákra közös megoldások születnek. Ez szerintem érezhető is egy előadáson. A produkció szövetén lehet látni, hogy milyen minőségű a gondolkodásmód, a közösség.”

 (A teljes beszélgetés itt olvasható:

http://felonline.hu/2013/01/04/interju_tarnoki_markkal/)

Tízpróba

1) Föld, víz vagy levegő? Miért?

Víz. Mert a legjobb szomjoltó, és úszni is imádok.

2) Hány éves vagy lélekben?
Hét és hetvenhét. Egyidejűleg.

3) Ha egy napra alakot válthatnál, kivé / mivé változnál legszívesebben?
Valami nagy testű vízimadár lennék. Repülnék nagy vizek felett.

4) Folytasd a 2016-os évre: Ha végre itt a nyár,…

akkor regényeket olvasok, tábortüzet rakok, későn kelek, messzire utazok, Összpróba táborban vagyok.

5) Legkedvesebb balatoni emléked / képed?
Egy hangfoszlány jut eszembe, amit reggelente visz a szél Balatonakaliban, és ha meghallom, végtelen nyugalom kötözik belém: dinnnyeeee, málóóóónnneee

6) Mióta vagy Összpróbás tanár?
Tavaly voltam először.

7) Mi jut eszedbe az Összpróba táborról?

Rögtön eszembe jut az a csodálatos bizalmi légkör, ami tavaly nagyon hamar kialakult. Felszabadító volt az emberek kíváncsisága, nyíltsága. Jó táptalaj színházhoz, emberi kapcsolatokhoz.

8) Mikor és miért határoztál úgy, hogy rendező leszel?
Érettségi évében rendeztem egy diákszínjátszó előadást. A velem egyidősekből álló csoport együtt maradt később is, színházat akartak csinálni, én pedig felelősnek éreztem magam értük. Próbákat kellett tartsak, további előadásokat rendezzek. Kiderült, hogy ezt nagyon élvezem, de valójában nem értek hozzá, nem tudok náluk többet semmivel. Helyzeteket kerestem, ahol tanulhatok. Szerencsére találtam többet is, úgyhogy most tanulok keményen.

9) Mire vagy legbüszkébb mostanában?
A magyar válogatotton kívül? Az osztálytársaimra. Színészekre, rendezőkre egyaránt. Nagyon jó emberek, tehetséges színházcsinálók. Örülök, hogy közéjük tartozhatok.

10) Ajánlj egy színházi előadást / táncelőadást / dalt / filmet / könyvet a jelenlegi és leendő Összpróbásoknak!
Roy Andersson filmjeit nagyon szeretem, bártan ajánlom mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s