RÁBA ROLAND, SZÍNÉSZ-RENDEZŐ KAPTA AZ IDEI FEHÉR GYÖRGY-DÍJAT

Az Összpróba 2009. évi Felnőtt Táborában a színházi kurzust Fullajtár Andreával (budapesti Katona József Színház) közösen vezető Rába Rolandnak, a Nemzeti Színház színész-rendezőjének ítélték az idei Fehér György-díjat.

(MTI) – Fehér György emlékére egykori barátai és pályatársai hat éve alapítottak díjat, amellyel azoknak a filmes területeknek az alkotóit kívánják jutalmazni, amelyekben a neves filmes egykor működött. Az elismerést minden évben Fehér György születésnapjához (február 12.) közel eső estén adják át. “Minden esztendőben Fehér György fiatal szellemi rokonát keressük, tehát azt, aki következetesen perfekcionista módon, de közérthetően valósítja meg alkotását, vagy azt a személyt, aki olyan körülményekkel segíti az alkotókat, hogy saját értékes világuk maradéktalanul megvalósulhasson” – fogalmaznak a szervezők a díjátadásra szóló meghívóban. Minden évben más filmes szakma képviselőjét díjazzák, idén a 45 év alatti színészek közül választottak, “olyan személyt, akivel feltehetőleg Fehér alkotásaiban találkozhattunk volna”.

A díjra Janisch Attila filmrendező és Szolnoki András televíziós gyártásvezető jelölhetett hat személyt, közülük választotta ki a zsűri Rába Rolandot. A zsűrit az idei évben Lénárt István, Radó Gyula, Szolnoki András és Gerő Péter állandó tagok mellett Szinetár Miklós, Kardos Sándor, Bánki Iván, Báron György és Janisch Attila alkotta.

Gerő Péter elmondása szerint a díjjal fiatal művészeket igyekeznek “helyzetbe hozni”. “Rába Roland a feltörekvő és érő nemzedék tagja, aki még nem ért el kiemelkedő sikereket, de már rendez a Nemzetiben” – fogalmazott a főszervező.

A díjazott minden évben egy Fehér György szellemiségét idéző festményt kap, idén Székely Beáta, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatójának Szürkület című alkotását. A díjként jelölt 13 festményből kiállítás nyílt a Nemzeti Színházban.

Forrás: Kultúra.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s