Március I.

A kommunikáció, az érzelmek kifejezése mindig nagyon nehéz kisgyermek korban, így olyan eszközt választottam, ami véleményem szerint segítheti az önkifejezést – ez a művészet.

Elsőként egy táskába olyan eszközöket rejtettem (hangszerek, ceruza, ecset), melyek tapintás után is felismerhetőek, és amivel a foglalkozáson dolgozni fogunk. Miután kitapintották, és nagyon ügyesen felismerték, megnevezték, apránként előpakoltuk az összes kelléket.

Az asztalhoz ültünk. Ötletindító: ha találkoznánk egy aranyhallal, vagy egy tündérrel, akitől lehetne egy kívánságunk, mit kérnének Tőle – rajzolják le! Volt, akinek semmi sem jutott eszébe (vagy nem mert álmodozni), de szerencsére az asztalnál ülők rajzait látva elindultak az ötletek, és az aktív gyerekeket arra kértem, hogy szóban is mondják, mit rajzolnak, hátha az segíti a többieket. Sajnos már ebben a korban is tapasztalat, hogy azt rajzolják, amit mondanak Nekik – kiirtódik a kreativitás. Végül mindenki tudott a vágyáról rajzolni.

Ezután újra a szőnyeghez ültünk, és mindenki maga elé tette a saját rajzát, amihez a középen lévő hangszerekből a képnek megfelelően lehetett rajzot választani. Minden rajz tehát hangszerrel is megszólalt – a rajzot a többi gyerek közben csodálhatta. Ügyesen meghallgatták, kivárták egymást.

A foglalkozás végén egy Sansula hangszerrel elvarázsoltam Őket, hogy minden vágyuk teljesülhessen.

Március II.

Elsőkként Langusztás játékot játszottunk – két részre osztottam a csoportot, a 2 csoportnak az elől álló gyermek lett a feje, a többieknek fejükkel az előttük lévő hátára kellett hajolni csukott szemmel, és az irányítóra kellett hagyatkozni. Mindkét „Langusztának” váltogattuk a vezetőjét, hogy mindenki sorra kerülhessen.

Ezután az igazi Farsangi elfoglaltság, az álarckészítés jött. Előre kivágott formát kaptak, de bármit lehetett rá filccel, ceruzával rajzolni, ragasztani pedig tollat, filcgolyót, dekorgumit lehetett. Csodás alkotások születtek. A foglalkozás végén közös Álarcos bemutatót is tartottunk.

Április

A csoportos tevékenység került ismét előtérbe. Az egymáshoz való odafordulás, segítségadás, türelem gyakorlása, közös együttdolgozás elengedhetetlen ebben a korban. Az első feladat alatt a szőnyegen ültek a gyerekek, és a figyelmükre irányult a játék – a körülöttük lévő tárgyakat kellett megfigyelniük, majd kis időre a szemüket becsukni – én

addig eldugtam egy tárgyat – ki kellett találni, hogy mi hiányzik, mi tűnt el. Mivel a saját csoportjukban voltak, nagyon könnyű volt számukra a feladat.

A második feladat a közös rajzolás volt – 1 lapot és egy ceruzát kaptak, amit 2 gyereknek közösen kellett fogni, és közös megegyezéssel használni. Csodás volt látni, hogy mikor ismertettem a feladatot, egyből a feladat sikeres elvégzése érdekében úgy választottak párt, hogy a rajzban kevéssé sikeres gyermekek jól rajzolót állítottak maguk mellé. A feladatok: fa, házikó kerítéssel, ajtóval, ablakokkal, és kutya – 4 lábbal, farkincával.

Páros fogócska zárta a foglalkozást – 2-2 gyerek karolta egymást, 1 fogó, 1 menekülő volt. Ahova a menekülő belekarolt a páros egyik tagjába, a másiknak azonnal el kellett őket engedni, hisz ő lett a menekülő – rá került a sor. Közben a fogónak folyamatosan figyelnie kellett a változásokat. Nagyon aktív figyelmet igénylő játék.

Május

A szőnyegen kezdődött a foglalkozás. Mivel a tavasz az újjászületés ünnepe, így erről beszélgettünk a gyerekek szintjén. Gombolyagot is vittem nekik. Egymásnak lehetett dobni, és akinek dobták, annak 1 jó tulajdonságot kellett mondaniuk, ezután a kapott gombolyagot tovább is kellett dobni valaki másnak hasonló módon. Először nehézkesen indult a feladat, hisz ebben a korban általános az árulkodás, a panaszkodás, sajnos kezdődik már az irigység is. Viszont szépen belejöttek – lassacskán mindenki talált dicsérhetőt a társában! Kézműveskedés következett az asztalnál. Műanyag kanál volt az alap – ez adta a nyuszi testét,  fejét, hozzá kötöztünk szalaggal csokornyakkendőt testnek. Mivel térbeli feladat, sok időt és

segítséget igényelt. Így a foglalkozás végén már csak egy közös nyuszis dalra maradt idő – Gryllus: Nyuszigyuszi dalát énekeltük közösen, a nyuszikat táncoltatva.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s