Pelsőczy Réka – Jászai Mari-díjas színésznő, a budapesti Katona József Színház társulatának tagja, aki rendezőként és a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanáraként is aktív formálója a hazai színházi életnek.

Játszol, rendezel és tanítasz is. Hogy lehet összeegyeztetni, hogy ennyi területen kell helytállnod nap mint nap?
PR: Van az úgy, hogy sehogy… Körülbelül másfél éve jutottam el arra a pontra, hogy besokalltam. Azt éreztem, hogy nem kapok levegőt, és az erőm végére értem. Már nem okozott örömet a munka… És ezt nem akartam. Ezután másfél évig nem is rendeztem, és őszintén szólva nagyon jól esett ez a szünet.

És a tanítás? Ott is kevesebbet vállalsz?
PR: Szerencsére ott ez most egy kevésbé megterhelő időszak: az osztályom negyedéves, többnyire meghívott rendezők foglalkoznak velük. Ugyanakkor érzelmileg nagyon intenzív dolog a tanítás – de ez igaz a kertészkedésre is, vagy bármire, ami érdekel – mert ha valaminek figyelmet szentelsz, annak felértékelődik a jelentősége az életedben. Igazából ezért nagyon jó nekem, hogy mellette játszom is, meg rendezek, különben ez érzelmileg még nehezebb lenne.

Azért marad idő a pihenésre is? Mi jelenti számodra a kikapcsolódást?
PR: Mostanában az pihentet a leginkább, ha otthon vagyok, és csak magamra figyelek. Alapvetően szétszórt vagyok, de muszáj ellene dolgoznom. Írtam egy listát még ősszel, pont azért, hogy az időbeosztásom tudatosabb legyen, mert kellenek az új élmények, inspirációk: mindenképp elmenjek havonta egy kiállításra, legalább két moziba, két színházba, és hogy olvassak. Nagyon szeretek még sorozatokat nézni, és mozogni is. Egy nagyon jó applikációval jógázom otthon.

Ha már szóba kerültek az új élmények, úgy tudjuk, hogy nyáron egy színházi alkotótábor vezetőjeként is megfordulsz majd a Balatonon. Az Összpróba Felnőtt Tábor résztvevői egymás számára is ismeretlen emberek, nem feltétlenül profi színészek, akik összeállnak egy hétre, és ezúttal a te vezetéseddel „színházat csinálnak”. Mi motivál téged ebben a feladatban?
PR: Egyrészt megtisztelő egy ilyen felkérés, de igazából kíváncsi vagyok magamra egy ilyen helyzetben, hogy milyen emberek jönnek el, és nekik mi a fontos ebben.

Számomra mindig az ember a legérdekesebb, és ezért is gondolkodom abban, hogy valami olyasmit csináljunk, ami róluk szól. Nagyon izgalmas, hogy hogyan lehet a hétköznapokból színházat csinálni.

Neked volt részed hasonló alkotóközösségben még a Főiskola előtt?
PR: Voltam pantomimes nyári táborban, de emlékszem, az volt a legnagyobb élményem év közben is, hogy én oda járok. Más táborokban meg az volt a jó, hogy új embereket ismertem meg.

Azt gondolom, hogy feladatok által könnyebben feloldódnak a határok az emberek között, mintha csak leülnének beszélgetni. Amikor az ember picit a komfortzónájából kimozdul – barkácsol, vagy színházat csinál – mindenképp új színben látja saját magát.

Olvasd el a teljes interjút itt!

Kiemelt kép: Horváth Judit
Forrás: partlap.hu

 

Mire számíthatsz a táborban? >> Kattints ide a részletekért!

Facebook esemény >> Összpróba színházi workshop felnőtteknek 2020
Információ >> Összpróba Felnőtt Tábor 2020
Jelentkezés >> Összpróba Felnőtt Tábor 2020

 

A legfrissebb információkért:
figyeld a honlapunkat,
lájkold Facebook oldalunkat,
és kövess minket Instagramon is! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s